Balett är en konstform som först underhöll i Europas hov under renässansen på 1400-talet. Denna dans är en mycket komplicerad och invecklad företeelse. Den ställer mycket höga krav på utövarnas balans, koordination och rörelseförmåga. Man kan tro att dansarna har gummikroppar så böjliga och mjuka verkar dess lemmar.

BalettCullbergbaletten är en grupp som är mycket välkänd och uppskattad internationellt, och är faktiskt en av världens ledande danskompanier. Berit Cullberg var den stora förkämpen för baletten som hade det svårt som konstform under 40-talet på Stockholmsoperan. Berit ändrade på detta och 1967 grundade hon Cullbergbaletten. Under sjuttiotalet uppförde denna grupp dansare en serie bejublade baletter i London och Paris. Idag har Cullbergbaletten 16 dansare med nästan lika många nationaliteter.

Birgit gjorde även insatser inom filmen. I en av de berömda äldre svenska filmerna Vägen till Klockrike 1953 svarade hon för koreografin. Hon har fått utmärkelser både från Frankrike och Italien. Hon gick bort 1999 och till hennes minne har Cullbergstipendiet instiftats.

Bolsjojbaletten är en dansskola från långt bak i tiden. Den är känd som Rysslands främsta balettgrupp och var den första som framförde Svansjön, den balett som kanske är den mest kända klassikern. Till och med många utan balettintresse känner till Svansjön.

Posted in: Dans.
Last Modified: april 17, 2014