Att dansa är något som nästan alla gjort någon gång och visst är det ganska kul även om nog många inte skulle erkänna det. Det roliga med dans är ju att det i princip finns hur många olika former av dans som helst.

Det som nog de flesta tänker på när de hör ordet dans är den klassiska gamla pardansen. Pardans finns i en rad olika former som exempelvis bugg, foxtrot, tango, rumba och vals. Dessa dansformer är några av de man tävlar i vid danstävlingar av olika slag. Inom danssporten tävlar man normalt i tio olika danser som kan delas in i två kategorier, standarddanser och latinamerikanska danser.

Dans

I standarddanserna ingår modern vals, slowfox, quickstep, tango och winervals. I de latinamerikanska danserna ingår cha-cha-cha, jive, pasodoble, rumba, samba. Vid danstävlingar tävlar man antingen i standard eller latin, det vill säga man dansar totalt fem danser. Utöver det finns även en gren där man dansar alla tio danserna vid en och samma tävling, då kallas det tiodans.

Ytterligare en kategori finns faktiskt inom danssporten och det är de så kallade BRR-danserna där Boogie Woogie, bugg, dubbelbugg, lindy hop, även kallat jitterbug, rock ‘n’ roll och formation.

Folkdans är en annan form av dans som finns runt om i hela världen. Utmärkande för folkdanserna är att man ofta danser flera stycken tillsammans i en grupp, ofta i en ring. Även i Sverige har vi en lång folkdanstradition. De folkdanser som finns idag uppkom huvudsakligen under 1800-talet. Exempel på svenska folkdanser är bland annat vals, polka, snoa, hambo, mazurka och schottis.

En annan form av danser är sådana som man antingen utför själv eller i grupp och som oftast utförs på en scen av något slag. Den mest kända formen av uppvisningsdans är troligtvis balett, vilken utvecklades i renässansens Europa under 1400-och 1500-talen. Under årens lopp har baletten utvecklats i olika riktningar i olika länder och idag finns bland annat amerikansk balett, dansk balett, fransk balett samt rysk balett. Främsta scenen för balett i Sverige är Kungliga Operan i Stockholm.

Andra former av dans som också förekommer på scen är bland annat street dance, jazzdans och modern dans.

Posted in: Dans.
Last Modified: april 17, 2014