Gillar du att dansa så kanske du ska börja med squaredans? Denna dans har sina rötter i USA och räknas nästintill som en folkdans där borta. Idag så dansas det squaredans världen över och i Sverige så började folk dansa redan 1978, under 80-talet så bildades det en mängd klubbar i landet för denna danstyp.

Det hela går ut på att man dansar alla tillsammans på led i ett förutbestämt mönster. Det finns oftast en ledare som berättar för dansarna vad som kommer härnäst. Klädsel är kanske inte så viktig men visst är det skoj om hela danstruppen använder sig av så autentiska kläder som möjligt. Du kan hitta en del på nätet som kan passa att ta på sig när man ska dansa squaredans. Om intresset finns för denna dans så leta upp en närliggande klubb där ni kan gå med och få dansa. Enligt Wikipedia så fanns det 2003 150 klubba utspridda i landet och över 7000 medlemmar.

På Böda på Öland så brukar det vara återkommande kurser i squaredans. I flera dagar så ägnar man sig åt detta och oavsett om du är nybörjare eller hållit på ett tag så kan du anmäla dig till dessa dagar och få lära dig mer om squaredans och framförallt lära känna nya människor. Vissa åker varje år på dessa veckolånga kurserna med internationellt erkända caller som håller i danserna och kurserna. Det finns även intresse för squaredans i både Danmark, Storbritannien och även Tyskland om man vill dansa i andra länder.

Posted in: Dans.
Last Modified: september 9, 2020