Dans är en bedömningssport. Här mäts vare sig sekunder eller centimeter eller styrka. Det finns en mängd olika kriterier som domarna använder som underlag för att bedöma dansare. Tävlingar i dans går i Sverige under Svenska Danssportförbundet. SM i dans anordnas 2014 i Borås.

TävlingsdansAv standarddanserna är slowfox den svåraste. Långa svepande steg med uppgång på tå där mannen stiger omväxlande framför och därefter på sidan om kvinnan. Paret skall ibland bli stilla för att variera med rotation eller i vågor som sammanflätade, skjuta från och bli nästan svävande. Låter det svårt så stämmer det intrycket – slowfox är inget man behärskar till perfektion på en danstimme.

Givetvis går tävlingarna även i tango och såväl modern- som wienervals. Den snabbaste och mest publikvänliga av standarddanserna är quickstep. Namnet ger en bra bild av dansen, de duktiga dansarna ser nästan ut att springa runt dansgolvet. De danser som på senare tid fått stor uppmärksamhet är bugg och boogie woogie.

Men tävlingsdans är inte bara de danser som ingår i Danssportförbundet även om de har 20 olika danser på programmet. Det anordnas Word Cup i Discodans, stora tävlingar i Streetdance och bland folkdansen har vi Hälsingehambon.

Posted in: Dans.
Last Modified: april 17, 2014