För den som gillar att dansa, men kanske vill lära sig att dansa på ”riktigt” så att säga finns det många möjligheter att göra detta. På de flesta orter finns åtminstone någon form av danskurs eller dansutbildning man kan ta del av.

Folkuniversitetet är en bra plats att vända sig till om man vill lära sig dansa. Här hittar man en rad kurser i ett femtontal olika genrer, som exempelvis afrikansk dans, balett, jazzdans, lindy hop, linedance, salsa, stepp, street dance, tango samt zumba. Dessutom finns även danskurser för barn. Folkuniversitetet finns på över 100 olika orter runt om i landet.

zumba

Andra aktörer som erbjuder kurser inom dans på liknande sätt är de dansakademier som finns i de flesta större städer runt om i landet, bland annat i Malmö, Norrköping och Uppsala. En fördel med dessa är att man ofta kan välja om man vill dansa en hel termin eller endast vid några enstaka tillfällen.

För den som går i högstadiet, tycker om att dansa och kanske även dansar på fritiden kanske det estetiska programmet med inriktning dans kan vara någonting att gå på gymnasiet. Då har man som regel dans på schemat två-tre gånger i veckan.

Vill man efter det gå vidare även till högre dansutbildningar finns det goda möjligheter även till detta. Den mest kända dansskolan i Sverige och även ansedd som den allra främsta är Balettakademien i Stockholm. Där hittar man dels den treåriga Dansarutbildningen, men även streetlinjen, dansarlinjen samt musikallinjen, vilka samtliga är ettåriga.

Balettakademien finns också i Göteborg samt i Umeå. Även här hittar man fleråriga utbildningar inom dans och musikal.

Posted in: Dans.
Last Modified: april 17, 2014