I Jeopardy skulle frågan (svaret) vara: Världens största tv-sända underhållning med över 40 deltagande länder som arrangerats sedan 1956. Svaret (frågan) blir: Vad är Eurovision Song Contest eller som svenskar säger: Eurovisionsschlagerfestivalen.

Från att i Sverige varit en lite udda och ratad tävling har denna växt till enorma proportioner vad den svenska kvalificeringen beträffar. Numer är det nästan som ett sportevenemang, med kvartsfinaler kallat deltävlingar, semifinal som andra chansen för att kulminera i en grande finale där det svenska bidraget koras.

Även den europeiska finalen har svällt i och med östblockets inträde och numera är fältet uppdelat i två deltävlingar och en slutfinal. Arrangemangen är stora festivaläventyr med enormt stor scen framför tusentals fans i publiken. Ambitionerna att göra bättre och bättre framträdanden har medfört att inte bara artisterna skall visas upp, nu skall det också finnas bakgrundsdansare som harmonierar med artisterna.

Således anordnas varje år auditions där unga lovande dansare får chansen att komma med i den stora finalen. I år skulle 20 dansare kvalificera sig. Tidigare var det enbart doa-doa-körer som flankerade artisten men idag har dansen blivit ett mer viktigt inslag för helhetsintrycket. Att få dansa under ESC är ett viktigt steg i varje dansares karriär.

Förra årets vinnare var Emmelie De Forest med Only Teardrops vilket medför att Köpenhamn arrangerar årets tävlingar i maj. Reglerna för denna jättetävling har med åren svällt och den har nu en regelbok som vilken sport som helst. En del palaver uppstod 1991 då Sveriges bidrag med Carola och Frankrikes låt hamnade på samma poäng. För 2014 tippas Armenien som vinnare enligt experterna på Bet365. De dansare som får chansen att dansa till det bidraget har alltså goda chanser att hamna i rampljuset. Frågan är hur röstningen går i Copenhagen

Svenska bidraget framförs av Sanna Nilsen med Undo, det blev 7:e gången gillt för Sanna. Hur många av årets bakgrundsdansare hoppas på att få dansa bakom henne? Azerbajdzjan har återigen svenska låtskrivare i bakgrunden. Stefan Örn har varit låtskrivare åt Azerbajdzjan flera år, 2011 bar det till vinst. Men i år är det Armenien som får de flesta förhandstipsen medan Sverige skuggar.

Posted in: Dans.
Last Modified: januari 8, 2016